Onze eigen fietsroute
Fietsen langs duinen en heide
Natuurschoon en stilte zijn de kernwoorden van deze gevarieerde fietstocht. Duingebieden, hooilanden, weilanden, heides en bossen wisselen elkaar af.
Je start op de ruime parking van de Frietboetiek in Wijshagen (Oudsbergen). Al snel bereik je het charmante Opitter, het dorp dat door Kim Clijsters op de wereldkaart gezet is. In hetzelfde dorp, letterlijk onder de kerktoren, tovert Brouwerij Cornelissen lekker gerstenat uit de eeuwenoude brouwkuipen.
Daarna geniet je op het jaagpad van de Zuid-Willemsvaart met volle teugen van de schaduwrijke omgeving. Via het natuurreservaat Bergerven bereik je de uitgestrekte Duinengordel. Kortom, een tocht voor stiltezoekers en natuurliefhebbers.
Fietsknooppunten:
Het fietsknooppuntnetwerk ligt op 300 meter van de Frietboetiek.
Volg 524 – 23 – 31 – 36 – 11 – 12 – 13 – 47 – 44 – 43 – 37 – 35 – 262 – 261 – 34 – 33 – 32 – 524.
Moeilijkheidsgraad: Een relatief gemakkelijk parcours, toegankelijk voor jong en oud. Af en toe een kleine beklimming en afdaling. Volledig geasfalteerd. Lengte: +/- 52 km
Beste frituur van het land
Zeg niet zo maar frituur tegen ‘De Frietboetiek’. Ronny Voortmans – kok van opleiding – startte 18 jaar geleden met een kleine frituur. Zijn partner Peggy, toen actief als boekhoudster-fiscaliste, moest al snel bijspringen. Sindsdien runt het koppel vol enthousiasme De Frietboetiek.
Na 10 jaar bouwden ze de frituur verder uit tot een heus restaurant met een uitgebreide menukaart. Ze investeerden ook in een professionele en ultramoderne keuken. De klemtoon ligt op verse bereidingen en lokale verankering. Zo komen de broodjes voor de burgers niet uit de groothandel, maar van de lokale bakkerij, terwijl het kwaliteitsvlees van de Black Angus Burger door de nabijgelegen slager wordt geleverd.
Alle warme bereidingen maken ze zelf, van stoofvlees, goulash en videe, over steaks en mosselen, salades en verse pasta’s.
Voor Ronny en Peggy zijn alle details belangrijk: een stijlvol interieur met comfortabel meubilair, een mooi servies met een echt bestek,…
In 2014 & 2016 werd de Frietboetiek verkozen tot beste frituur van het land, een titel die je moet verdienen!
Sinds kort is Ronny ook voorzitter van Horeca Limburg.
Het startschot
Dat er bij De Frietboetiek keihard gewerkt wordt, is nog zacht uitgedrukt. Ronny en Peggy hebben een tiental mensen in dienst, die flexibel worden ingezet. Het koppel is zelf dagelijks minstens 14 uur druk in de weer. Toch hebben ze voldoende energie om in hun schaarse vrije tijd te fietsen. Peggy kent als geoefende fietser de mooiste plekjes van de regio.
Klaar om in het zadel te klimmen?
Je start op de parking van de Frietboetiek. Met de rug naar het restaurant fiets je naar rechts. Steek wat verder de grote weg over. Wees voorzichtig! Vanaf hier fiets je op het fietsknooppuntennetwerk.
Volg KP 524, 23, 31 en 36.
Al snel snuif je de natuur op.
Je passeert een wijndomein en rechts een paardenboerderij met een opmerkelijk kunstwerk. In het begin is het parcours zo vlak als een biljart, iets later vertelt Peggy dat we nu door ‘Klein-Zwitserland’ fietsen. Gelukkig draait zelfs de doorsnee fietser voor de kleine knikjes in het Limburgs landschap zijn hand niet om.
Fietsen langs een wijngaard
Kunstzinnige beelden
Allesoverheersende natuur
Variatie troef
Een tennis-ster en een eeuwenoude brouwerij
Met bijna 10 km op de teller kom je aan de kerk van Opitter, een klein en fijn dorp. In het piepkleine centrum springt de Sint-Trudokerk in het oog. Het driebeukige schip uit de 15e eeuw is opgetrokken uit de gele mergelsteen die het Maasland typeert. De toren dateert uit de 18e eeuw. Loop er zeker eens binnen. Het indrukwekkend passieretabel uit 1540 bestaat uit prachtig houtsnijwerk.
Rechts zie je een charmant plein met een artisanale brouwerij, een leuke brasserie en een opvallende fontein die opgedragen is aan Kim Clijsters. Het is inderdaad hier dat de wieg stond van de bekende tennisster. In 2010 werd haar indrukwekkende carrière voor eeuwig vastgelegd in een standbeeld. Plaatselijk beeldhouwer Stefan Bongaerts koos voor drie figuren en voor de beroemde spreidstand van Kim.
In Fietscafé Itterdal kun je je honger stillen en een lokaal biertje degusteren. Dat kan ook in het Brouwershof, een brasserie vlakbij de fontein van Kim Clijsters. Op hetzelfde plein vind je de eeuwenoude Brouwerij Cornelissen, waar al de zesde generatie brouwers aan de koperen ketels staan. Het assortiment is uitgebreid en gevarieerd, van pils over witbieren tot trippels.
Amper 1 km verder staat er een prachtige molen, waarvan de geschiedenis terug gaat tot de 11e eeuw. De Pollismolen, die sinds 2016 weer maalvaardig is, ligt aan de Wijshager- of Eetsevelderbeek, in een prachtig decor.
De fontein van Kim
De Sint-Trudokerk in Opitter
Zuid-Willemsvaart
Aan de kerk van Opitter volg je KP 11 en 12.
Je rijdt langs het vrolijk kabbelende beekje, dat ontspringt op het Kempisch Plateau op een hoogte van 65 m. Dan stort het zich 30 m naar beneden. Enkele watermolens in Opitter en Tongerlo maken dankbaar gebruik van dit plotse verval.
Wat verder bereik je de Zuid-Willemsvaart. Deze waterloop tussen Maastricht en ’s Hertogenbosch is genoemd naar koning Willem I, koning der Verenigde Nederlanden. Het was zijn bedoeling om het Luikse industriebekken en de Noord-Nederlandse handelssteden met elkaar te verbinden en zo een alternatief te bieden voor de Maas. De graafwerken over het 123 km lange traject tussen Maastricht en ’s Hertogenbosch duurden drie jaar en kostten 4,5 miljoen gulden. Zo’n 40 km van het kanaal loopt op Belgisch grondgebied. In 1826 konden de eerste vrachtschepen varen.
Rijd de brug over en draai dan rechtsaf op het jaagpad.
Volg KP 13, 47 en 44.
De volgende 9 km fiets je ontspannen op de tonen van het water, in de schaduw van bomenrijen.
Zuid-Willemsvaart
Peggy is helemaal in haar nopjes
Rust en schoonheid aan de Zuid-Willemsvaart
Jachthaven 't Eilandje
In Neeroeteren passeer je ‘t Eilandje. Het eiland is ontstaan door de rechttrekking van het kanaal. Het is van de meest romantische plekjes in de wijde omgeving. In de Jachthaven dobberen enkele jachten. Er is ook een kayakclub en een waterskiclub en ja zelfs een camping.
Ben je toe aan een stop? Dan is Brasserie Fabulous een uitstekend adres. Je kunt er terecht voor een lekker kopje koffie met Limburgse vlaai of een overheerlijke lunch. Vanop het terras geniet je van het uitzicht op het haventje.
Aan KP 44 neem je afscheid van het kanaal. Volg KP 43 en 37.
Je steekt terug de brug over om zo het hart van natuurgebied Bergerven te bereiken.
Romantische landschap
Jachthaven ‘t Eilandje
Duinengordel
Volg dan KP 35, 262 en 261.
Je fietst verder door het uitgestrekte natuurgebied Duinengordel (3.000 ha), dat deel uit maakt van Nationaal Park Hoge Kempen.
Centraal in het gebied – vlakbij KP 37 – ligt de Oudsberg, de hoogste landduin van Vlaanderen. Op de top die 85 m boven de zeespiegel uitsteekt, heb je een prachtig panoramisch uitzicht op de omgeving.
De Oudsberg is omringd door heideterreinen, statige bossen en heischrale graslanden, een walhalla voor vlinders. Sinds 1998 is het erkend als Vlaams natuurreservaat.
Men deed er de laatste jaren alles aan om de biodiversiteit te verhogen. Het landschap oogt weer als vanouds: duinen met heide, veel zand, enkele boompartijen en dat alles omgeven door een bosgordel.
Deze plek was het ideale trainingsparcours voor Kim Clijsters. Ze sportte er vroeger door het mulle zand.
Peggy, boordevol energie
Stilte en natuur
Een unieke troostplek
Volg de knooppunten 34, 33, 32 en 524.
Eerst slalom je je door het centrum van Gruitrode, om daarna door een uitgestrekt landbouwgebied richting Wijshagen te fietsen. Je passeert een ingetogen troostplek, de ideale plek voor een moment van stilte.
Via de Wijshagerheide sta je al snel terug op de parking van De Frietboetiek.
Wedden dat de fijne menukaart van dit restaurant jou in vervoering brengt?
Hoog tijd om je batterijen op te laden bij Ronny en Peggy!
Eet smakelijk!
Kristien Hansebout 18 juni 2022